Fem (F)ACT spørsmål til Asbjørn Ernø

09.04.2025

Asbjørn Ernø er en av få leger som aktivt bruker ACT/FACT i sin kliniske praksis som fastlege i primærhelsetjenesten. Han har spesielt fokusert på å implementere FACT i førstelinjetjenesten, der han ser verdien av metoden i å hjelpe pasienter med psykiske og somatiske lidelser. 

  • Hva er FACT?

FACT står for Focused Acceptance and Commitment Therapy, og er en korttids- og lavterskelversjon av ACT (Acceptance and Commitment Therapy). Den er spesielt utviklet for bruk i primærhelsetjenesten og andre settinger med begrenset tid. 

FACT bygger på de samme seks kjerneprosessene som ACT: 

  • psykologisk fleksibilitet 
  • verdibasert handling 
  • aksept
  • kognitiv defusjon 
  • kontakt med nået
  • selv som kontekst

FACT er strukturert og følger en egen "mal", som gjør det rimelig enkelt å bruke. Konsultasjonene kan være fra 20 - 60min, og det er lagt opp slik at hver konsultasjon skal være nyttig for pasienten, også den første (og av og til den eneste). Pasienten (jeg bruker den betegnelsen istede for "klienten" i legesammenheng) kan faktisk gjøre en endring allerede etter ´en konsultasjon. Evidensgrunnlaget for ACT er solid og det finnes over 1300 randomiserte kontrollerte studier (RCT-er) som dokumenterer effekten av ACT ved en rekke psykiske- og somatiske lidelser, som depresjon, angst, kronisk smerte og avhengighet. Når det gjelder FACT spesifikt, viser studier at metoden er effektiv i primærhelsetjeneste og lavterskel psykisk helsearbeid – blant annet ved å bidra til økt psykologisk fleksibilitet, redusert symptomtrykk og bedret livskvalitet. Den er særlig nyttig der tid og ressurser er begrenset, og der man jobber tverrfaglig eller i førstelinje.

  • Hvorfor ble du interessert i FACT?

Jeg begynte å jobbe med ACT rundt 2016, da jeg deltok på et i regi av Faggruppen for kognitiv terapi i Norsk Allmennmedisin. Siden har jeg vært med på onlinekurs med Russ Harris og sist en toårig videreutdanning med Rikke Kjeldgård i København. FACT fikk jeg interesse for på en Nordisk kongress i København der Thomas Gustavsson blant andre hadde en FACT sesjon. Jeg tenkte at dette var en svært interessant variant av ACT, som ville kunne passe i primærhelsetjenesten, også hos fastlegen. Senere deltok jeg på en Workshop om FACT med Kirk Strosahl og Patricia Robinson i Stockholm. Videreutdanningen jeg tok i København hadde FACT som tema på en av sesjonene. Til slutt enda et online kurs med Russ Harris, denne gangen kun i FACT. Det er for det meste den varianten jeg lærte av Russ Harris jeg bruker (men den er i stor grad lik Kirk Strosahls).

  • Hvordan bruker du FACT i ditt virke?

Jeg bruker ACT og FACT både som litt "krydder" i vanlige konsultasjoner i fastlegepraksisen når det passer seg, men også i strukturerte samtaler som varer fra 30 - 60 min. Jeg har satt opp stort sett to slike konsultasjoner 4 dager i uken. 

Struktur: 

– Vi starter med et "øyeblikksbilde": relasjoner, jobb, fritid, helse og hovedproblem.
– Så kartlegger vi "de tre T-er": Tid (hvor lenge), Triggere (hva setter det i gang), og Tidsforløp (har det endret seg).
– Deretter stiller jeg fokusspørsmål: Hva ønsker du? Hva har du prøvd? Hvordan har det fungert? Hva har det kostet deg?
– Så kommer reformulering, valg av relevante intervensjoner og et eksperiment pasienten skal teste ut mellom konsultasjonene. Dette kan være alt fra mindfulnessøvelser, noe konkret som de vil endre i hverdagen, bruk av Matrix, defusjonsteknikker og liknende. Jeg kjenner jo oftest pasientene fra før, slik at det første punktet ofte blir kort, og jeg tilpasser også mye ellers.

  • Hvordan opplever du at FACT tilfører verdi for deg og dine klienter?

Det gjør at jeg kan tilby en struktur og mange verktøy som pasientene kan jobbe videre med hjemme. Ofte har pasienten ønske om å "tømme seg", og legen kan fort få en passiv "kontainerfunksjon". Med (F)ACT jobber jeg mye mer aktivt og setter fokus på hva pasienten ønsker av adferdsendring, hvilken retning de ønsker å gå for å få et mer meningsfullt og tilfreds liv. Jeg liker at (F)ACT ikke har så mye fokus på diagnoser, mer på prosesser som er diagnoseoverskridende og som man kan kjenne igjen uavhengig av diagnose og personlighet. ACT er endringsfokusert og en form for behandling hvor også pasiente må bidra aktivt, ta tak i eget liv - ønsker man andre resultater, må man endre noe... Veldig ofte opplever pasientene det samme, og veldig ofte synes de både det å gjenkjenne egne tanke- og følelsesprosesser, og å ha fokus på å endre adferd og eventuelt kontekst er mer nyttig enn bare å "prate".

  • Kan du gi et eksempel på en situasjon hvor du så effekten av (F)ACT?

F.eks en mor som hadde langtkommen bryskreft, som var fortvilet primært over hvordan det skulle gå med familien, hvordan hun skulle skåne barna osv. Gjennom to samtaler kom hun til at det å skåne barna ikke var det som var mest hjelpsomt i hverken egen situasjon eller for familien. Hun endret tilnærmingen til barna og familien ved å fortelle hva hun var redd for, noe som medførte en lettelse, mye større åpenhet mellom henne og barna. Barna ble med på konsultasjoner, hun fungerte mye bedre i hverdagen, selv om hun ble stadig mer syk.

Asbjørn Ernø
Asbjørn Ernø

Bildet er lånt her

Asbjørn er spesialist i allmennmedisin og pediatri og jobber som fastlege. Han har nærmere ti års erfaring med ACT og har gjennomgått omfattende opplæring, inkludert seminarer og kurs ledet av anerkjente eksperter som Russ Harris og Kirk Strosahl.